Właściwości oleju lnianego

Rate this post

Olej lniany uzyskiwany jest z nasion Linum usitatissimum, czyli lnu zwyczajnego. Nasiona te w wyniku tłoczenia na zimno oddają olej roślinny, który charakteryzuje się żółtym kolorem oraz cierpkim zapachem.

Posiada wiele właściwości, dlatego bardzo chętnie jest stosowany w celach leczniczych oraz w kuchni.

Z czego składa się olej lniany?

Dobrej jakości olej składa się tylko z produktu, który uzyskiwany jest w trakcie wspomnianego tłoczenia na zimno. W składzie tego oleju znajduje się:

– ponad 50% kwasu linolenowego (omega-3),
– 15% kwasu linolowego (omega-6),
– 15% kwasu oleinowego (omega-9),
– również niewielkie ilości nasyconych kwasów tłuszczowych.

Olej
Olej ten cechuje wysoka ilość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli NNKT. Są one niezwykle istotne choćby dla rozwijającego się płodu i niemowlaka oraz również na wielu innych etapach życia.

Podobnie jak zawarta w oleju lnianym witamina E i lignany lniane, które zalicza się do grupy fitoestrogenów.

Właściwości oleju lnianego

Ten niepowtarzalny skład oleju sprawia, że jest on świetnym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych dla ludzkiego organizmu. Kwasy te niezwykle pozytywnie wpływają na funkcjonowanie ciała poprzez:

– ułatwienie detoksykacji,
– obniżenie poziomu złego cholesterolu,
– regulację ciśnienia krwi,
– zapobieganie rozwoju cukrzycy i miażdżycy,
– wspomaganie układu immunologicznego,
– korzystny wpływ na funkcjonowanie mózgu.

Sprawdza się także korzystnie podczas procesu odchudzania, ponieważ zawarte w oleju lignany regulują procesy gospodarki węglowodanowej i przyspieszają metabolizm. Wysoka zawartość witaminy E, zwanej witaminą młodości pozytywnie wpływa na stan nawilżenia, odżywienia i elastyczności skóry. Warto również podkreślić, że charakteryzuje się ona wysoką aktywnością antyutleniającą – przez co chroni organizm przed stresem oksydacyjnym.

Olej lniany jest składnikiem wielu kosmetyków zwłaszcza, jeśli chodzi o problemy skórne takie jak: łuszczyca, egzema, trądzik różowaty, oparzenia słoneczne.

na co pomaga

Właściwe przechowywanie – jak to zrobić?

Chcąc zachować pozytywne właściwości tego oleju należy przechowywać go w ciemnej, szklanej butelce oraz w lodówce ( w temperaturze poniżej 10 °C), bez dostępu tlenu.

Po otwarciu opakowania olej lniany powinno się go zużyć w trakcie trzech do czterech tygodni lub też trzech do sześciu miesięcy – jest to uzależnione od technologii produkcji i składu. Jest to produkt spożywczy, którego nie wolno ogrzewać.

Olej ten warto wypróbować, ze względu na skład i właściwości.

Dodaj komentarz

Zamów suplement na odchudzanie SlimBerry z atrakcyjnym rabatem!Kup SlimBerry
+