PODZIEL SIĘ

Kojarzycie te grafiki? Jestem przekonana, że tak. Znajdziemy je nie tylko w restauracyjnym menu, ale również w sklepie spożywczym. Nawet tym osiedlowym! Nasz kraj opanowała moda na dietę bezmleczną i bezglutenową! Coraz więcej Polaków rezygnuje z jedzenia pszenicy i nabiału – zwykle bez uprzedniej diagnostyki. Czy słusznie?

Skąd się wzięła moda na dietę bezglutenową? 

Dzisiaj skupimy się na glutenie, a w następnym wpisie na nabiale. To całe szaleństwo na produkty bezglutenowe zaczęło się kilka lat temu, dokładnie w 2014 roku. Przywędrowało do nas z Zachodu, a wszystko za sprawą kilku popularnych celebrytek –  Gwyneth Paltrow, Victorii Beckham i Lady Gagi, które schudły na skutek odstawienia pieczywa. I w taki właśnie oto sposób, większość społeczeństwa zaczęła unikać glutenu. Przypisując mu oczywiście właściwości tuczące, co jest totalnym nieporozumieniem.

Gluten – definicja 

Gluten to białko występujące w pszenicy. Odpowiada za jakość oraz teksturę chleba. To właśnie dzięki niemu bochenki są kształtne i chrupiące. Nie posiada żadnych wartości odżywczych, ani energetycznych!!! Jego wartość kaloryczna wynosi 0!!!! Gluten szkodzi tylko tym którzy chorują na celiakię (1% populacji). Dla pozostałych jest całkowicie bezpieczny!

Zagadka została rozwiązana 

Dietetycy przekonują, że gwarantem sukcesu w odchudzaniu jest ujemny bilans kaloryczny.  Nie tuczy gluten czy cukier, a nadmiar jedzenia!

Produkty bezglutenowe 

Wiele osób uważa, że produkty bezglutenowe są bardzo zdrowe. Nic bardziej mylnego! Niektóre z nich zawierają w składzie cała tablicę Mendelejewa.

  • guma guar
  • guma ksantanowa
  • guma arabska
  • utwardzony tłuszcz

Z pewnością zaszkodzą nam bardziej niż kromka pełnoziarnistego chleba – oczywiście z glutenem w pakiecie! Mogą powodować biegunki, bóle brzucha, wzdęcia, gazy. Dlatego zanim zdecydujesz na zakup bezglutenowego chleba, zapoznaj się proszę z jego składem. Wyjdzie Ci to na dobre.

  • Po pierwsze, unikniesz rewolucji żołądkowo-jelitowych.
  • Po drugie, zaoszczędzisz pieniądze.

Dobrze czytasz! Produkty bezglutenowe są drogie!

  • Chleb jasny (200 g) – 7 zł
  • Makaron spaghetti – 8, 70 zł
  • Herbatniki – 8 zł

Dlaczego chcemy chudnąć bez glutenu?

Bo to modne. Bo gwiazdy nie jedzą glutenu. Zazwyczaj sami diagnozujemy u siebie uczulenie na pszenice. Twierdzimy, że po zjedzeniu pieczywa czujemy się ospali i ociężali. Postanawiamy z niego zrezygnować. Tracimy na wadze i jestem zachwyceni! Jemy mniej, więc chudniemy – to logiczne. Gluten nie ma z tym z nic wspólnego!

Nietolerancja glutenu – badania

Nietolerancję glutenu można zdiagnozować przy pomocy specjalistycznych testów, które polegają na pomiarze stężenia przeciwciał igG charakterystycznych dla glutenu. Koszt badania to około. 26 zł.