Jakie są najpopularniejsze rodzaje kawy?

Spora część osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia swojego dnia bez zapachu świeżo zaparzonej kawy. Odpowiednio przygotowany napój potrafi postawić na nogi niejednego śpiocha. Wyróżnia się kilka najpopularniejszych sposobów na przyrządzenie popularnej esencji. Poznaj je i znajdź swój ulubiony.

Kawa – jak ją przygotować i jaką warto pić?

Na świecie obecnie istnieje mnóstwo sposobów na uzyskanie pysznego, pobudzającego napoju. Metodę parzenia należy dostosować przede wszystkim do własnych preferencji. W trakcie wyboru warto uwzględnić między innymi:

  • smak,
  • czas przygotowywania,
  • intensywność,
  • liczbę przyrządów potrzebnych do uzyskania napoju.

Niezależnie od tego, jaka forma kawy ostatecznie przypadnie komuś do gustu, należy pamiętać o wykorzystywaniu wyłącznie wysokiej jakości mieszanek. Tylko dzięki nim możliwe jest uzyskanie pożądanego aromatu. Sprawdzone produkty sprowadzane z najlepszych plantacji można znaleźć w sklepie internetowym Cafe Silesia

Jakie są rodzaje kawy?

Mocne espresso

Klasykiem wśród czarnych kaw jest wyraziste espresso. Jest to bardzo aromatyczny napar, który uzyskiwany jest za pomocą ekspresu ciśnieniowego. W trakcie jego przyrządzania niezbędna jest pamięć o bardzo istotnych czynnikach, mających wpływ na smak napoju. Podczas parzenia należy wykorzystać 7 gramów świeżo zmielonej mieszanki. Ciśnienie urządzenia powinno wynosić ok. 9 bar, a temperatura 88-92°C.

Łagodne americano

Americano uznawane jest za alternatywną wersję espresso. Idealnie sprawdza się dla osób, które cenią sobie nieco łagodniejsze smaki. Ta wersja napoju pobudzającego ma odpowiednią ilość kofeiny, dlatego doskonale pobudza. Jest jednak znacznie łagodniejsza ze względu na dodatkowe mililitry wody. 

Mleczne caffe latte

Dla miłośników jeszcze łagodniejszych i nieco słodszych smaków świetnie nadaje się caffe latte. Do jego przyrządzenia wykorzystuje się espresso oraz mleko (zwierzęce lub roślinne). Dzięki temu pobudzający napój jest bardzo delikatny i kremowy w smaku.Charakterystyczne dla tej kawy będą wysokie szklanki i wyraźne paski niezmieszanej cieczy.

Współcześnie dzięki wielu metodom parzenia esencji pobudzającej można uzyskać również inne, nieco bardziej wyszukane wersje napojów z kofeiną. Wśród nich można wymienić na przykład mocha caffe, flat white czy przeróżne wersje kaw speciality. Profesjonalni bariści podkreślają, że w każdym przypadku dobrze jest wykorzystać świeżo mieloną substancję pobudzającą. Kawa ziarnista pozwala bowiem na wydobycie maksimum aromatu i smaku z mieszanki, co znacznie polepsza smak parzonego napoju.