Marchewka, popularne warzywo, znane i uprawiane na wiosnę.

Warzywa to niezbędne produkty potrzebne dla organizmu. Zwłaszcza po to, by dobrze on funkcjonował, nie chorował i mógł się bronić przed wirusami oraz innymi dolegliwościami. „Byliśmy, jak warzywa. Ja również. Nie wiem, jakim byłem warzywem. Czułem się jak rzepa. ”
Charles Bukowski

Marchewka, wygląd i jej odmiany.

Marchewka to bogactwo witamin, są one naturalnym suplementem diety, w dodatku nie są zamknięte w tabletkach.
Wygląd marchewki
Marchewka to warzywo, którego dolna część znajduje się w ziemi. Tę dolną część spożyjesz na różne sposoby, ale najpierw ją oczyścisz pod bieżącą wodą.
Dolna część, czyli korzeń ma kolor pomarańczowy, jest on długi, na końcu się zwęża, aż zostaje cienki ogonek.
Górna część marchwi to nać, która wygląda, jak cienkie łodyżki, z nich wyrastają zielone liście. Listki przypominają pietruszkę. Liście te nie są jadalne, nie zrobisz nic z nimi, jedynie je obetniesz i wyrzucisz.
Korzeń marchewki zawiera takie witaminy jak B, E, H, K i PP itd. Traktowane są one, jako źródło witamin, stosowane w pokarmach dla dzieci, w sokach czysta marchewka, mieszanych z owocami i innymi warzywami.
Odmiany marchewki te znane i nieznane:
Ambrosia, Amsterdamska NOE, Kalina F1, Nantejska, Perfekcja, Purple Haze F1.

Warunki dla uprawy i pielęgnacji. Porady

Marchewka to odmiana warzywa mało wymagająca, dlatego polski klimat jej sprzyja. Wytrzymuje ona do 5 stopni ochłodzenia.
Gleby korzystne dla marchewki to lekkie, próchnicze, piaszczysto – gliniaste itp.
Natomiast stanowisko zapewnij jej jasne i nasłonecznione.
Zastosowanie tego warzywa ma obszerny dział od soków, po kulinarne potrawy, aż do suszonej i mrożonej.
Nie należy sadzić marchewki w ogrodzie wraz z pomidorami.
Plony po sadzeniu wczesną wiosną uzyskamy w czerwcu i potrwają aż do jesieni.
Na zakończenie wypada stwierdzić, że ta marchewka z własnego ogródka jest wspaniałym zdrowym warzywem, zawierającym mnóstwo witamin. Nie ma ona wymagań co do klimatu i jest bardzo łatwa w uprawie.