- Innowacyjne Rozwiązania dla Przemysłu Pakowania i Gastronomii
- Skuteczne sposoby na utrzymanie wagi po odchudzaniu - odkryj sekrety długoterminowego sukcesu
- Pomiędzy antyutopią a historią - odkrywanie przeszłości i przyszłości w literaturze z Matfel.pl
- Na czym polega pranie chemiczne odzieży?
- Odkryj Rozwiązania na Obiad z Cukinią i Kurczakiem!
Co odstrasza mole spożywcze?
Mole spożywcze to zmora nie tylko dla gospodyń. Inwazja tego szkodnika może może dotyczyć każdego z nas. W końcu nie tylko zawodowi kucharze mają doczynienia z przechowywaniem suchych produktów swoich szafkach czy spiżarniach. Na rynku dostępne są różne produkty, które skutecznie poradzą sobie z tym owadem, ale też możemy zwrócić się ku bardziej naturalnym sposobom walki z nawałem mola spożywczego. Już jeden osobnik powinien wywołać w nas niepokój – to znak, że trzeba sprawdzić wszystkie opakowania z suchymi produktami spożywczymi.
Co odstrasza mole spożywcze?
Jeśli zauważymy mole lub chcemy prewencyjnie oczyścić naszą kuchnię i szafki to możemy zrobić specyfiki domowego użytku. Pierwszą rzeczą jaką powinniśmy zrobić to przegląd wszystkich produktów, które mamy u siebie w kuchni. To idealne środowisko do rozwoju takiej “zarazy” jak mole spożywcze.
Środki opisane poniżej są w stu procentach naturalne, a więc i bezpieczne dla otoczenia i domowników, w tym również dla zwierząt pozostających pod naszą opieką.
Miseczka z octem – wodę należy zagotować, wymieszać w proporcji 1:1. Po zlaniu płynów do miski, należy ją wstawić do opróżnionej szafki/szuflady i odczekać aż woda z octem zupełnie wystygnie. Taka “parówka” nie tylko odkazi wnętrze mebla, ale też wybije mola w całości. Jeśli nie chcemy narażać mebli na kontakt z wodą – wystarczy również przetrzeć taki mebel w środku i na zewnątrz by go naturalnie odkazić.
Napar goździkowy z cytryną – sposób wykonania podobny jak w pierwszym przepisie. Wystarczy zalać goździki i wkroplić sok z połówki cytryny by odkazić wnętrze mebla. Oczywiście należy pamiętać by taki mebel potem przetrzeć suchą szmatką – przy drewnie czy płycie wiórowej żadna wilgoć nie jest wskazana.
Połówka pomarańczy lub cytryny z goździkami – goździki i cytrusy to połączenie znienawidzone przez mole spożywcze. Wystarczy przepołowić owoc i nawbijać kilka goździków w połówkę cytrusa. Taki owoc można wsadzić nie tylko do szafki, ale też do szuflady – suche środowisko spowoduje, że cytryna sama w sobie nie spleśnieje, a jedynie zasuszy się.
Co jeszcze można wypróbować przy molach spożywczych?
Naturalną metodą wykluczającą użycie temperatury są feromony zamknięte w pułapkach na mole spożywcze. Takie środki są dostępne w sklepach, które oferują wyposażenie do gospodarstw domowych. Kolejnym naturalnym sposobem, który możemy wypróbować jest podniesienie ogólnej temperatury w domu nawet powyżej 26 stopni. Jeśli są gdzieś ukryte mole to wysoka temperatura sprawi, że wszelkie ukryte owady wylecą ze swoich kryjówek szukając chłodniejszego miejsca. Po takim wypędzeniu szkodników możemy również przewietrzyć mieszkanie lub pomieszczenie. Owady te źle reagują na mocniejszy przewiew powietrza.
Walka z molami spożywczymi jest żmudna, ale możliwa do wygrania jeśli zastosujemy się tylko do rad zawartych w tekście.