Crumble z rabarbarem

Jak zrobić Crumble z rabarbarem?

Crumble to przepyszny deser na bazie ciasta kruchego, szczególnie popularny w czasie II wojny światowej, ponieważ był bardzo tanią alternatywą dla zwykłego ciasta.

Składniki na foremkę o średnicy 24 cm crumble z rabarbarem:
na spód:

  • 100 g mąki 00
  • 100 g cukru pudru
  • 75 g masła w temperaturze pokojowej
  • 50 g mąki migdałowej
  • 6 łyżek świeżej śmietany (nie ubijanej)
  • 1 jajko i 1 żółtko
  • 1 laska wanilii
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli

do nadzienia:

  • ok 250 g rabarbaru już oczyszczonego
  • 50 g cukru pudru
  • 2 łyżki mąki

na kruszonkę

  • 100 g mąki 00
  • 100 g zimnego masła z lodówki
  • 40 g cukru pudru
  • 25 g cukru
  • 1 szczypta soli

 

  • też: cukier puder na zakończenie

Do nadzienia: pokrój oczyszczony rabarbar na kawałki o długości 3 cm i przełóż do miski razem z wcześniej wymieszanym cukrem i mąką, następnie wymieszaj drewnianą łyżką i cały czas odstawiaj. do przygotowania deseru.

Na kruszonkę: do miski wsyp mąkę, dwa rodzaje cukru, sól i zimne masło z lodówki pokrojone w kostkę. Wszystko mieszaj opuszkami palców, aż uzyskasz kruchą mieszankę, którą odłożysz do lodówki, przykrytą folią spożywczą, aż będzie gotowa do użycia.

Na spód: w misce ubić jajka, śmietanę i pestki wanilii. W drugim pojemniku przesiej mąkę razem z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodaj cukier i wymieszaj, następnie masło w temperaturze pokojowej i szczyptę soli, a następnie wszystko mieszaj mikserem planetarnym z hakiem (lub opuszkami palców), aż uzyskasz kruchą mieszankę. Dodaj mąkę migdałową kilka razy, a następnie cały czas włączając urządzenie (ale używając haka do trzepaczki lub elektrycznej trzepaczki) stopniowo dodawaj zawartość miski do jajek i śmietany. Ubijaj, aż uzyskasz gładką i jednorodną mieszankę.

Wlej wszystko do formy do ciasta o średnicy 24 cm z otworem, którą odpowiednio nasmarowałeś i posypałeś mąką, dobrze wyrównując grzbietem łyżki. Teraz dodaj rabarbar, dopiero po ponownym wymieszaniu, równomiernie rozprowadzając na cieście. Wszystko przykryj kruszonką, którą będziesz regularnie układać na rabarbarze. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180° przez około 50-60 minut, lub w każdym razie do momentu, gdy włożona w środek ciasta wykałaczka wyjdzie sucha i czysta (uwaga, aby wynik mógł być lekko zniekształcony przez wilgotność rabarbar) . Jeśli ciasto stanie się zbyt ciemne na powierzchni, przykryj folią aluminiową. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia na stojaku na ciasto.