Jak przygotować krem z brokułów?

Brokuły nie wszyscy lubią, ale zupa krem z brokułów cieszy się dużą popularnością. Dobór odpowiednich składników sprawia, że zupa zyskuje wyborny smak. Jest bardzo sycząca i aromatyczna. Idealnie nadaje się na obiad w okresie jesienno-zimowym, gdyż rozgrzewa i syci. Zupę z brokułów można przygotować zarówno ze świeżej wersji warzywa, jak i z wersji mrożonej.

Zupy kremy do dobry pomysł na szybkie i łatwe danie każdego dnia. Są niskokaloryczne, lekkie, zdrowe, a w dodatku – kolorowe! Zupa z brokułów to danie, które spokojnie można przygotować w jednym garnku. Robi się ją szybko i bardzo łatwo. Krem z brokułów można podać z wieloma dodatkami jak grzanki, groszek ptysiowy, świeże zioła, podprażone ziarna słonecznika czy pestki dyni. Zupę można podać również bez żadnych dodatków. Wszystko zależy od naszych preferencji smakowych.

Jak przygotować kremową zupę z brokułów? Informacje

Składniki:

  • 1 brokuł (około 400g)
  • 1 mała marchewka
  • 2 pietruszki (korzeń)
  • 1/2 selera
  • 2 ziemniaki
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • mała garść świeżej natki pietruszki
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%

Sposób przygotowania:

Bulion warzywny zagotowujemy, a następnie wrzucamy do niego pokrojone ziemniaki, pietruszkę – zarówno korzeń, jak i natkę, selera oraz brokuła. Brokuła kroimy w mniejsze różyczki, aby szybciej się ugotował. Do tego dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz sól i pieprz – najlepiej świeżo zmielony. Warzywa gotujemy do miękkości przez około 30 minut. Bulion w tym czasie powinien wyparować, ale nadal kontrolujemy ilość wody w garnku. Jeśli bulionu zbyt dużo ubyło, należy dolać nieco wody, tak by warzywa były w niej zanurzone. Do gotujących się warzyw dolewamy śmietankę kremówkę. Za pomocą blendera ręcznego, blendujemy całość do uzyskania gładkiego, aksamitnego kremu. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ewentualnie można dodać odrobinę sypkiego imbiru czy papryki ostrej jeśli lubisz nieco pikantne zupy. Doprawienie zupy zależy od naszych preferencji smakowych.

Brokuły posiadają wiele cennych właściwości zdrowotnych. Chronią przed rakiem, wrzodami żołądka, anemią. Korzystnie wpływają na funkcjonowanie wzroku i regulują poziom cukru we krwi, co jest szczególnie ważne dla cukrzyków. To jedne z najzdrowszych warzyw na świecie. Dlatego też warto je spożywać w każdej postaci. Czy to jedzone w sałatce, czy gotowane na parze, czy w postaci zupy. Z tego warzywa można przygotować wiele innych, ciekawych w smaku potraw.