Tortilla wrap na omlecie z pieczarkami i oliwkami.

Na odpowiednio dostosowanej rozmiarami do tortilli patelni, zazwyczaj średniej wielkości rozpuszczamy dwie łyżki stołowe masła i doprowadzamy do klaryfikacji. Pozostawiamy do ostygnięcia.
W osobnej misce rozbijamy trzy kurze jaja, roztrzepujemy je dodając odpowiednio szczyptę soli i pieprzu. Teraz kolej na zioła. Jeżeli nie posiadamy świeżych, korzystamy z odpowiednio suszonych ziół. Dodajemy do roztrzepanych jajek kolejno szczyptę tymianku, estragonu, ziół prowansalskich.

Przyjemne okazje do podjedzenia

Ważnym elementem będzie też zielony szczypiorek, najlepiej świeży, którym posypiemy nasz omlet pod koniec przygotowania.
Następnym krokiem, który wykonamy to krojenie na drobne plasterki pieczarek, około 7 dużych sztuk. Jeżeli nie preferujemy surowych, możemy uprzednio podsmażyć je około 10 minut na odpowiednio rozgrzanej patelni posmarowanej masłem.
Drugi najważniejszy element naszej potrawy to oliwki w zalewie, najlepiej drylowane bez pestek, czarne, ponieważ według mnie nadają naszemu omletowi lepszy walor estetyczny. Oliwki ze względu na swoją kwaskowatość podkreślą także smak i charakter omletu.
W międzyczasie placki tortilli, zazwyczaj jest ich w paczce od 4 do 6 sztuk smarujemy przecierem pomidorowym Pudliszki lub bazą pomidorową ( całą powierzchnię placka) również tego samego wspomnianego producenta.
Ponownie przygrzewamy rozpuszczone wcześniej masło i wlewamy roztrzepane jajka. Po chwili dodajemy drobno pokrojone pieczarki i czarne lub zielone oliwki (według uznania).
Kiedy omlet zacznie nam się ścinać, dosłownie przyklejamy do niego placek tortilli. Po około 2-3 minutach przewracamy placek na drugą stronę. Musimy sprawdzić, czy omlet odpowiednio przylgnął do naszej tortilli.
Jeżeli omlet jest już gotowy a tortilla trzyma się solidnie razem z nim, możemy przełożyć tortillę na talerz. Czynność tę powtarzamy kolejną w zależności ile mamy placków tortilli. Na talerzu posypujemy ją świeżo pokrojonym szczypiorkiem, zwijamy w kształt koperty lub rulonik, który możemy pokroić na mniejsze kawałki. Tak gotowa tortilla z omletem jest świetną, szybką i smaczną przekąską gotową do spożycia. Możemy ją również przygrzać w piekarniku lub pozostawić w lodówce i cieszyć się jej smakiem następnego dnia.

Składniki :

– placki tortilli 4-6
– 2 łyżki stołowe masła
– przecier lub baza pomidorowa Pudliszki
– 3 sztuki jaj ( na jeden placek/omlet)
– 7 dużych pieczarek ( na jeden placek/omlet)
– 10-15 sztuk czarnych oliwek w zalewie ( na jeden placek/omlet)
– szczypta soli
– szczypta pieprzu
– odrobina ziół ( tymianek, estragon, zioła prowansalskie)
– świeży pęczek szczypiorku