Jaką żywność łączyć a której unikać na diecie?

Nie bez powodu mówi się „jesteś tym, co jesz”. Możesz zwracać szczególną uwagę na swoją codzienną dietę i dokładnie to, ile kalorii zużywa Twój organizm każdego dnia, ale czasami sposób, w jaki łączysz swoje jedzenie i czas, w którym je spożywasz, również odgrywa znaczącą rolę w utrzymaniu zdrowia. Osiągnięcie zbilansowanej diety nie polega na przypadkowym pakowaniu posiłków z mieszanki różnych składników. Wymaga to odpowiedniej wiedzy na temat różnych składników, ich wartości odżywczej dla naszego zdrowia i dokładnie tego, z czym nie należy ich łączyć, aby zapewnić optymalne zdrowie.
Podczas gdy wielu mówi o tym, co jeść i co zawierać w codziennej diecie, niewiele mówi się o tym, jak najlepiej spożywać te składniki i czego NIE robić i nie łączyć ze sobą.

Jakich składników nie łączyć na diecie?

Spopularyzowana w latach dwudziestych XX wieku dieta opierała się na osobistych doświadczeniach Haya z jedzeniem i leczeniem oraz miała kilka ścisłych wskazówek, które mają pomóc osobie osiągnąć optymalny stan zdrowia. Kluczowe składniki diety obejmują zasady, które mówią:

  • Nie łącz skrobi ani cukrów z białkami lub kwaśnymi owocami.
  • Jedz owoce i warzywa jako większość diety.
  • Jedz białka, skrobię i tłuszcze z umiarem.
  • Jedz tylko całe, nieprzetworzone zboża (np. Bez białej mąki lub rafinowanego cukru).
  • Odczekaj co najmniej cztery do czterech i pół godziny między posiłkami.

Współcześni zwolennicy łączenia żywności zaczerpnęli zasady z różnych źródeł aby stworzyć atrakcyjne tabele łączące żywność, zakładając, że ten sposób odżywiania wyleczy jelita. Nowe zasady łączenia żywności zachowują pięć zasad podstawowych i dodają kilka innych, na przykład, że tłuszcze nie powinny być spożywane razem z białkami, chyba że dołączona jest również zielona sałatka. Wielu podziela również pogląd, że posiłki muszą być kwaśne lub zasadowe, aby zapewnić idealne trawienie, opierając się na pewnych zasadach diety zasadowej. Zarówno zgodnie z łączeniem żywności, jak i dietą zasadową, kwaśne pokarmy, które powinny być ograniczone, obejmują mięso, drób i jajka; podczas gdy żywność alkaliczna, która ma wzrosnąć, obejmuje owoce, warzywa i orzechy.

Kombinacje żywności, które działają

Dieta niełączenia przykładowy jadłospis na cały tydzień opiera o odpowiednio dobrane składniki. Czy to działa? Warto wypróbować na sobie. Pomimo tego, co myślą zwolennicy łączenia żywności, istnieją badania, które zachęcają do spożywania składników odżywczych i pokarmów w połączeniu ze sobą. Na przykład spożywanie pokarmu bogatego w węglowodany, takiego jak owoce, z pokarmem wysokobiałkowym, takim jak jogurt grecki lub migdały, może spowolnić wchłanianie glukozy do krwi. Jest to szczególnie ważne dla osób z cukrzycą, ponieważ zmniejsza ryzyko natychmiastowego wzrostu poziomu cukru we krwi, a następnie spadku tuż po posiłku.