- Innowacyjne Rozwiązania dla Przemysłu Pakowania i Gastronomii
- Skuteczne sposoby na utrzymanie wagi po odchudzaniu - odkryj sekrety długoterminowego sukcesu
- Pomiędzy antyutopią a historią - odkrywanie przeszłości i przyszłości w literaturze z Matfel.pl
- Na czym polega pranie chemiczne odzieży?
- Odkryj Rozwiązania na Obiad z Cukinią i Kurczakiem!
Rolada z lemon curd
Któż nie lubi rolad, słodkich, miękkich, wprost rozpływających się w ustach. Delikatna, słodka, lecz z odrobiną cytrynowej nuty jaką nadaje wspaniały, angielski lemon curd. Czym jest lemon curd? To angielski cytrynowy krem przygotowywany na bazie prawdziwego masła. Kto raz spróbuje tego cuda, nie oprze mu się nigdy więcej. Dziś przygotujemy wspaniały deser, który zadowoli każdego łakomczucha. Nada się zarówno na wystawne, rodzinne przyjęcie, urodziny, poczęstunek dla najbliższych, czy dziecięcą imprezę. Choć rolady, bywają trudne w przygotowaniu, z tym przepisem z łatwością sobie poradzisz i zaskoczysz swoich gości.
Rolada z lemon curd – smaczna kuchnia
Składniki:
lemon curd
– 2 jajka w rozmiarze L
– 2 żółtka
– 100 g mąki kukurydzianej
– 200 g cukru
– 125 g soku z cytryny (świeżo wyciśniętego)
– łyżeczka skórki otartej z cytryny
– 115 g masła
– szczypta soli
beza:
– 5 białek
– 150 g drobnego cukru do wypieków
– łyżeczka mąki kukurydzianej
masa:
– 300 g lemon curd
– 300 g śmietanki kremówki
– 3 czubate łyżeczki cukru pudru
Przygotowanie:
1). Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 150°C. Białka ubijamy na sztywno pianę, nie przerywając ubijania, wsypujemy powoli cukier oraz mąkę. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, rozsmarowujemy masę Bzowa i wstawiamy do piekarnika na około 45 min. Po upieczeniu delikatnie przekładamy/zsuwamy na bawełnianą ścierkę i pozostawiamy do ostudzenia.
2). Wszystkie składniki na Lemon kurt poza masłem, wkładamy do Rondel K I podgrzewamy, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączyły. Ściągamy z ognia, dodajemy Masło, miksujemy na Puszysta, gładką i gęstą masę. Zostawiamy do ostudzenia.
3). Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier puder, ubijamy aż będzie sztywna.
4). Ostudzoną bezę, smarujemy przygotowanym lemon curdem, a następnie kremówką, delikatnie zwijamy roladę chwytając za ściereczkę. Oprószamy z wierzchu cukrem puderem oraz skórką otarta z cytryny. Podajemy od razu gościom.