Czekoladowe lekarstwo na zdrowie.

Co takiego ma w sobie, że kochają ją wszyscy? Z nią się wyciszysz i uspokoisz. Nasycisz pragnienia i zaleczysz kryzysy. Jest dobrym pomysłem na każdy prezent. I w dodatku zdrowym. Ta ostatnia cecha sprawia, że gorzka czekolada jest obecnie bardzo pro.

Co kryje się w złotku?

Samo zdrowie, czyli wiele wartościowych rzeczy. Składniki gorzkiej czekolady, to przede wszystkim pierwiastki, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. To dlatego właściwości gorzkiej czekolady tak pozytywnie wpływają na każdy organizm.

Magnez. W 100g czekolady znajdziemy aż 165 mg tego pierwiastka, co stanowi około 8% dziennego zapotrzebowania u człowieka dorosłego. Magnez wspomaga cały układ nerwowy, krwionośny i mięśnie. Wspomaga proces uwalniania energii z pożywienia. Jest dobrym syntezatorem białek.

Wapń. Gromadzi się w kościach i zębach. To także składowa naszych naczyń krwionośnych. Wspomaga pracę serca i odpowiada za krzepliwość krwi. Wapń reguluje układ hormonalny. W 100 g gorzkiej czekolady znajduje się 73mg wapnia.

Żelazo. To główny składnik hemoglobiny. Jego braki powodują anemię. W gorzkiej czekoladzie jest go 17 mg na 100g. Zwalcza wirusy, bakterie i jest odpowiedzialny za produkcję czerwonych krwinek. Korzystnie wpływa na układ nerwowy. Brak żelaza powoduje uczucie zmęczenia i osłabienie.

Fosfor. Również odpowiada za mineralizację. Fosfor to twarde zęby i zdrowe kości. Aż 308 mg fosforu znajdziemy w 100g zdrowej czekolady. Fosfor jest nośnikiem informacji genetycznych. Bierze udział w przemianach energetycznych i korzystnie wpływa na układ nerwowy. Reguluje też gospodarkę kwasowo-zasadową organizmu.

Potas. Aż 715 mg potasu jest w 100 g czekolady. Uspokaja. Korzystnie wpływa na poprawę humoru. Jest jak elektrolit, reguluje gospodarkę wodną organizmu. Jego brak powoduje apatyczność, senność, przemęczenie i osłabienie. Parę kostek czekolady dodaje energii. Bierze udział w wsparciu pracy serca i mięśni.

Czy jest coś jeszcze?

Są jeszcze inne składniki gorzkiej czekolady, które dodatkowo wspierają nasz organizm.

• Witaminy A, D, E i te z grupy B. Są niezbędne, by zapewnić dobry wzrok, koncentrację, prawidłową krzepliwość krwi, a nawet dobry humor.
• Niacyna. Wspomaga uwalnianie się energii zawartej w pokarmie.
Jest odpowiedzialna za jakość naszych włosów i kondycję skóry.
Obniża poziom cholesterolu i syntezuje hormony płciowe.
• Teotrombina. Daje efekty podobne do kofeiny. Oczyszcza nerki, ponieważ jest to delikatny środek moczopędny. Produkuje serotoninę-hormon szczęścia.
• Flawonoidy. Zwiększają odporność na infekcje. Wspomagają układ nerwowy.
• Antydoksydanty. Utrzymują odpowiedni stopień nawilżenia skóry. Zapobiegają infekcjom. Dzięki nim do zdrowotnych właściwości gorzkiej czekolady, zaliczamy zapobieganie chorobom nowotworowym i hamowanie procesów starzenia.
• Węglowodany. Stanowią pokarm dla umysłu. Są źródłem energii.
• Nasycone kwasy tłuszczowe. Regulują poziom cholesterolu. Zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy.

Informacje na temat tego, co może zdziałać dla nas gorzka czekolada zaskakują pozytywnie niejednego sceptyka tego przysmaku. Warto się na nią skusić. Bez wyrzutów sumienia. W końcu wspieramy nasze zdrowie. Należy jednak pamiętać, że właściwości gorzkiej czekolady działają tak długo na jej plus, jak długo nie przesadzamy z jej ilością.