Czekolada dobrze na serce i tętnice.

Gorzka czekolada, a serce.

To, że jest zdrowa, wiadomo nie od dziś. To dodatkowy zastrzyk energii, kiedy czujemy, że opadamy z sił. Jest wsparciem podczas treningu i szybką regeneracją po intensywnym wysiłku. Smakowita i przyjemna, podaje się ja na tysiące sposobów. Uwielbiana przez kulinarnych koneserów i dzieci. Znana na całym świecie. Czy gorzka czekolada, bo o niej mowa, ma coś wspólnego z sercem?

Czekolada i jej zdrowotne składniki.

Jest obecnie uznawana za superfood, ale tylko pod warunkiem regularnego spożywania, w niewielkich ilościach i z dużą, ponad 70% zawartością kakaowca. Zwiększa wydajność, odporność i jest pogromcą wolnych rodników. Wszystko za sprawą składu. Nie tylko witamin, ale przede wszystkim takich składników jak błonnik, białko, aminokwasy, peptydy, tłuszcze, polifenole, flawanole oraz dużą ilość magnezu, żelaza, manganu, wapnia i cynku. Czekolada zawiera też spore ilości kofeiny i garbników. Epikatechina, która jest w czekoladzie, ma sporo przeciwutleniaczy oraz działa przeciwzapalnie. Obniża stężenie lipidów we krwi i poprawia wrażliwość komórek na działanie insuliny. Zwiększa produkcje tlenku azotu oraz ciśnienie tętnicze krwi. Z tego względu wspiera cały układ krwionośny oraz pracę serca.

Zdrowie. Czekolada dobra na serce i tętnice.

Badania wykazały, że regularne spożycie gorzkiej czekolady w niewielkich ilościach obniża ryzyko chorób serce aż o jedną trzecią. Kakao jest bogatym źródłem flawonoidów roślinnych, przeciwutleniaczy, które obniżają ciśnienie krwi i w związku z tym obniżają ryzyko chorób układu krążenia. Ciekawe badania przeprowadzono w Szwecji na próbie 32 tysięcy kobiet pomiędzy 48 a 83 rokiem życiem. Panie, które zjadły raz, dwa razy w tygodniu niewielkie ilości gorzkiej czekolady miały 26% mniejsze ryzyko zgonu z powodu niewydolności serca, niż kobiety, które nie jadły jej wcale. Czekolada obniża ciśnienie tętnicze krwi i hamuje rozwój miażdżycy naczyń krwionośnych. Blokuje nadmierną agregację płytek i poprawia funkcjonowanie nabłonka naczyniowego. Poprawia przepływ krwi w mózgu. Rozszerza tętnice, które pracują sprawniej i zdecydowanie wpływa na poprawę pracy serca. Zmniejsza jego stany zapalne i obniża ryzyko wystąpienia zawału.

Czekolada, dobra na serce i tętnice jest z całą pewnością. Jednak tylko gorzka, taka mająca minimum 70 procent zawartości miazgi kakaowej. Zwykła z wszelkimi dodatkami może zrobić więcej szkody niż pożytku. I pamiętajmy, by jeść ją z umiarem. Bo tuczy i łatwo można z nią przeholować.