- Innowacyjne Rozwiązania dla Przemysłu Pakowania i Gastronomii
- Skuteczne sposoby na utrzymanie wagi po odchudzaniu - odkryj sekrety długoterminowego sukcesu
- Pomiędzy antyutopią a historią - odkrywanie przeszłości i przyszłości w literaturze z Matfel.pl
- Na czym polega pranie chemiczne odzieży?
- Odkryj Rozwiązania na Obiad z Cukinią i Kurczakiem!
Sposoby na nadwagę – zalety i wady
Szacuje się, że tysiące a może nawet miliony ludzi na świecie chce co roku zrzucić zbędne kilogramy. Jednym z najlepszych sposobów na odchudzanie jest zmiana diety.
Jednak sama liczba dostępnych planów dietetycznych może utrudnić rozpoczęcie pracy, ponieważ nie masz pewności, który jest najbardziej odpowiedni, zrównoważony i skuteczny.
Podczas gdy jedna dieta ma na celu ograniczenie apetytu, aby zmniejszyć spożycie pokarmu, inna sugeruje ograniczenie spożycia kalorii i węglowodanów lub tłuszczu. Co więcej, wiele diet oferuje korzyści wpływające na lepsze zdrowie.
Przerywany post
Przerywany post jest strategią dietetyczną, która zmienia się pomiędzy okresami postu i jedzenia. Istnieją różne formy, w tym metoda 16/8, która obejmuje ograniczenie spożycia kalorii do 8 godzin dziennie oraz metoda 5: 2, która ogranicza dzienne spożycie kalorii do 500–600 kalorii dwa razy w tygodniu.
Jak to działa: Przerywany post ogranicza czas, w którym wolno ci jeść, co jest prostym sposobem na zmniejszenie spożycia kalorii. Może to prowadzić do utraty wagi – chyba że zrekompensujesz to, jedząc za dużo jedzenia w dozwolonych okresach jedzenia.
Przerywany post został powiązany z efektami przeciwstarzeniowymi, zwiększoną wrażliwością na insulinę, poprawą zdrowia mózgu, zmniejszonym stanem zapalnym i wieloma innymi korzyściami.
Rośliny, rośliny i jeszcze raz rośliny
Wegetarianizm i weganizm to najpopularniejsze wersje tych diet, które ograniczają produkty zwierzęce ze względów zdrowotnych, etycznych i środowiskowych.
Istnieją jednak również bardziej elastyczne diety roślinne, takie jak dieta fleksitarna, która jest dietą roślinną, pozwala jeść produkty zwierzęce z umiarem.
Nie ma jednoznacznych zasad dotyczących diety elastycznej, ponieważ jest to zmiana stylu życia, a nie dieta. Zachęca do jedzenia głównie owoców, warzyw, roślin strączkowych i produktów pełnoziarnistych, ale pozwala na umiarkowane spożycie białka i produktów zwierzęcych, co czyni go popularną alternatywą.
Diety pochodzenia roślinnego prawdopodobnie pomagają w odchudzaniu, ponieważ mają tendencję do bycia bogatym w błonnik, co może pomóc w utrzymaniu pełności na dłużej i niskiej zawartości kalorii w wysokiej zawartości tłuszczu
Inne korzyści: diety roślinne zostały powiązane z wieloma innymi korzyściami, takimi jak zmniejszone ryzyko chorób przewlekłych, takich jak choroby serca, niektóre nowotwory i cukrzyca. Mogą być również bardziej zrównoważone środowiskowo niż diety oparte na mięsie.
Wady: Chociaż diety roślinne są zdrowe, mogą ograniczać ważne składniki odżywcze, które zwykle znajdują się w produktach zwierzęcych, takie jak żelazo, witamina B12, witamina D, wapń, cynk i kwasy tłuszczowe omega-3.
Tłuszcz-tak, węglowodany-nie
Diety o niskiej zawartości węglowodanów są jednymi z najpopularniejszych diet odchudzających. Przykłady obejmują dietę Atkinsa, dietę ketogenną (keto) i dietę niskowęglowodanową i wysokotłuszczową.
Niektóre odmiany redukują węglowodany bardziej drastycznie niż inne. Na przykład diety o bardzo niskiej zawartości węglowodanów, takie jak dieta ketonowa, ograniczają ten makroskładnik do mniej niż 10% całkowitej liczby kalorii, w porównaniu z 30% lub mniej w przypadku innych rodzajów.
W dietach o bardzo niskiej zawartości węglowodanów, takich jak keto, twoje ciało zaczyna wykorzystywać kwasy tłuszczowe zamiast węglowodanów w celu przekształcenia ich w ketony. Ten proces nazywa się ketozą.
Inne korzyści: Badania sugerują, że diety niskowęglowodanowe mogą zmniejszać czynniki ryzyka chorób serca, w tym wysoki poziom cholesterolu i ciśnienia krwi. Mogą również poprawić poziom cukru we krwi i poziom insuliny u osób z cukrzycą typu 2.
Wady: W niektórych przypadkach reżim niskowęglowodanowy może podnieść poziom LDL (złego) cholesterolu. Diety o bardzo niskiej zawartości węglowodanów mogą być również trudne do przestrzegania i mogą powodować zaburzenia trawienne u niektórych osób.